Het verschil tussen arbeidstherapie en aangepast werk. En waarom dat voor jou belangrijk is
Mark Idzinga • 14 juni 2024

Totaal verschillend

Wekelijks merk ik dat het verschil tussen aangepast werk en arbeidstherapeutische basis (ATB) werken niet voor alle hr-managers duidelijk is. Ze halen de begrippen door elkaar.

Dit komt veelal omdat zowel werken op ATB als aangepast werken wordt gebruikt in dezelfde situatie: namelijk als de werknemer (nog) niet in staat is om zijn eigen werk volledig op te pakken. Er zijn echter duidelijk verschillen. Sterker nog: het zijn twee totaal verschillende begrippen.

Aangepast werk

Wanneer duidelijkheid is wat de zieke werknemer wel en niet kan, kun je een werknemer die nog niet geschikt is voor zijn eigen werk ander werk aanbieden. Dit heet passend werk.

Passend werk kan plaatsvinden in de eigen maar ook in een andere organisatie. Als op een gegeven moment duidelijk wordt dat terugkeer in eigen werk niet haalbaar is, kan het passende werk een blijvende oplossing worden.

Passend werk is werken op loonwaarde: dit betekent dat waarde die je kunt koppelen aan het passende werk overeenkomt met het percentage van herstel.

Arbeidstherapie (ATB)

Werken op ATB komt voor als er, in tegenstelling tot bij passend werk, geen duidelijkheid is omtrent de belastbaarheid van de werknemer.

Wanneer een werknemer een poos heeft thuisgezeten en weer met werken gaat starten is het niet altijd even duidelijk wat iemand aankan. De bedrijfsarts kan er dan voor kiezen een start te maken op ATB. Tijdens de periode van arbeidstherapie blijft de werknemer 100% arbeidsongeschikt (er is geen sprake van loonwaarde).

De periode van ATB is per definitie tijdelijk: maximaal zes weken is de richtlijn, zelf kies ik veelal voor een periode van een a twee weken. Daarna heb je namelijk wel inzicht in de belastbaarheid en stopt de periode van ATB. ATB gaat dan over in volledige arbeidsongeschiktheid (werken op ATB ging niet goed), gedeeltelijk of volledige arbeidsgeschiktheid.

Belangrijk ook om te realiseren dat een werknemer tijdens arbeidstherapie te allen tijde kan aangeven dat het niet gaat en hij naar huis gaat. Bij passend werk is dit minder makkelijk: er ontstaat dan een situatie waarbij werkgever en werknemer een discussie hebben over de passendheid van de arbeid.

Ken het verschil!

Zorg ervoor als je HR-manager het verschil tussen aangepast werk en arbeidstherapie kent en op een juiste wijze toepast. Wees ook vooral  zorgvuldig met de begrippen in je e-mails en gespreksverslagen. Zo voorkom je verwarring bij jezelf, je collega’s, de zieke werknemer en belangrijk: misschien in een later stadium bij het UWV.

Mark Idzinga, Februari 2011


Mijn berichten in je inbox


Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.

6.000+ mensen gingen je al voor!