
Het komt niet vaak voor. Werknemers die 3 maanden thuis zitten en dan – van de ene op de andere dag – hun werk weer volledig hervatten. Meestal moet je een zieke werknemer laten opbouwen.
En dus werk je met een opbouwschema. Je stelt als leidinggevende met je zieke werknemer dat opbouwschema op.
Maar…
Hoe snel kun je eigenlijk een zieke werknemer laten opbouwen?
Een veel gemaakte fout: veel te langzame opbouwschema’s. Starten met 1 uurtje per week. Dat werk. Dat slaat natuurlijk nergens op. Dat zou betekenen dat je van 1 uur werken een week moet bijkomen en dan pas weer een uurtje aan de slag kan. En dan elke week een uurtje erbij zeker? Dan zijn we minimaal 9 maanden verder voordat de werknemer weer volledig aan de slag is. Dat doen we dus niet.
Opbouwen doet een zieke werknemer in blokken van 2 uur per dag
Dus tenzij de bedrijfsarts een hele nauwkeurige prognose geeft voor herstel, werk ik eigenlijk altijd met hetzelfde opbouwschema. Maar Mark, elke ziekmelding is toch maatwerk? Waarom dan een standaard-opbouwschema? Omdat maatwerk in opbouwschema’s weinig zin heeft. Niemand kan in de toekomst kijken. Dus je weet altijd pas achteraf of het opbouwschema realistisch is geweest.
(En het opbouwschema is niet in steen geschreven. Je kunt altijd – wanneer de situatie daar om vraagt – het schema bijstellen)
Mijn standaardopbouwschema:

Na een periode van thuiszitten start je zieke werknemer met het hervatten in 2 uren per dag . Als dat 2 weken goed gaat, breidt je zieke werknemer uit met 2 uren per dag . Dan zit je al op halve dagen (50% hersteldmelding). Gaan die halve dagen ook 2 weken goed, breidt je wederom uit met dezelfde stap. En 2 weken later nogmaals.
Al met al ben je dan met het hele opbouwschema slechts 6 weken kwijt
Natuurlijk: soms blijkt de praktijk weerbarstiger. Geen probleem, dan vertraag je een beetje.Soms gaat het juist heel goed. Beter dan verwacht. Prima, dan versnel je (bijvoorbeeld elke week uitbreiden in plaats van 1 x per 2 weken).
En lukt het opbouwen voor geen meter?
Dan stuur je je zieke werknemer weer terug naar de bedrijfsarts. Niet om hem een opbouwschema op te laten stellen. Nee, voor een herbeoordeling. Dan wil je weten van de bedrijfsarts of er een medische verklaring is voor het feit dat de opbouw zoveel trager verloopt dan gepland.
© Mark Idzinga
The post Hoe snel kun je een zieke werknemer laten opbouwen? appeared first on Midz.nl.
Mijn berichten in je inbox
Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.
6.000+ mensen gingen je al voor!