
In zijn geweldige boek Atomic Habits schrijft James Clear over een interessant onderzoek. Niet over ziekteverzuim, maar over sportgewoontes.
Toch kunnen de resultaten jou enorm helpen om zieke werknemers sneller terug op de werkvloer te krijgen. Zonder dat je daarbij zelf al te veel hoeft te doen.

Het gaat om een onderzoek in Groot-Brittannië uit 2001. Getest wordt wat het beste werkt om mensen aan het sporten te krijgen. De onderzoeksgroep van zo'n 250 mensen wordt verdeeld in drie subgroepen.
De
eerste groep (controlegroep) krijgt geen aanvullende informatie en/of instructie, maar wordt gevraagd de komende twee weken bij te houden hoe vaak ze sporten.
De
tweede groep wordt ook gevraagd dit bij te houden, maar deze groep krijgt daar bovenop ook nog aanvullende informatie. De groep ontvangt voorlichting over de (gezondheids)voordelen van sporten.
Clear noemt dit de
gemotiveerde groep.
De
derde groep krijgt dezelfde presentatie als de tweede groep en is dus ook gemotiveerd om te gaan sporten. Maar de mensen in de derde groep wordt nog iets extra's gevraagd:
een plan te bedenken waarin staat wanneer en waar ze gaan sporten de komende weken. Iedere deelnemer uit deze groep wordt gevraagd de volgende zin aan te vullen:
"In de komende week ga ik minstens twintig minuten stevig sporten op [dag] om [tijd] in [plaats]."
Uit de resultaten van het onderzoek bleek nauwelijks verschil in sportgewoontes tussen groep 1 en 2. Iets meer dan 1 op de 3 mensen had minimaal één keer per week gesport (35% om 38%).
Maar....nu komt het:
Van de derde groep had maar liefst 91% (!) minimaal één keer per week gesport. Een ongelooflijk resultaat, vind ik. Door middel van een ongelooflijk simpel trucje.
Het trucje heet de
implementatie-intentie.
Kort samengevat is het dus een plan dat je vooraf bedenkt over wanneer en hoe je handelt. En dat is geeneens een uitgebreid plan. Nee, het is slechts één vraag die wordt gesteld. Alleen het stellen van die ene vraag zorgt al voor veel meer commitment. Omdat de deelnemer zich even concreet een voorstelling maakt van hoe, wanneer en waar de specifieke actie binnenkort gaat plaatsvinden.
Gebrek aan commitment is nou precies iets waar leidinggevenden vaak mee worstelen als het gaat om zieke werknemers. Ze willen de zieke werknemer niet te veel pushen om deze terug op de werkvloer te krijgen en zien liever dat de motivatie daarvoor uit de werknemer zelf komt.
Leidinggevenden zijn namelijk bang dat wanneer ze teveel druk uitoefenen, dit de relatie met de werknemer niet ten goede komt. Hebben ze straks de zieke werknemer wel terug, maar is de arbeidsrelatie verstoord. Dat schiet nog niet op. Dus doen ze vaak niks, behalve afwachten. Maar dan zit de zieke werknemer vaak veel langer thuis dan nodig.
Dan komt dus de implementatie-intentie perfect van pas. Door de zieke werknemer zelf met een plan te laten komen - in plaats van als manager iets te bedenken en dit top-down op te dragen - krijg je zieke werknemers die zelf actief werken aan de terugkeer op de werkvloer.
Resultaat: werknemers die sneller weer aan het werk zijn na hun ziekmelding (want gecommitteerd aan hun eigen reïntegratieplan) zonder dat de relatie tussen leidinggevende en werknemer onder druk is komen te staan door push-gedrag van de leidinggevende.
De implementatie-intentie is een tactiek die ik al jaren succesvol gebruik in mijn verzuimaanpak. Vooral bij het ziekmeldingsgesprek en het frequent-verzuim-gesprek, werkt de implementatie-intentie supergoed.
Laat jouw leidinggevenden dus ook met de implementatie-intentie werken bij verzuimgesprekken. Je zult zien dat het werkt.
Hoe je zo'n implementatie-intentie succesvol uitvoert, leg ik uit In mijn Verzuimtraining Leidinggevenden. Daarin vertel ik heel precies en
stap-voor-stap hoe managers deze techniek zelf het beste kunnen toepassen voor
maximaal resultaat.
Wanneer je de komende week een training aanvraagt, ontvang je een
bonus: gratis 30 minuten met mij sparren.
©
Mark Idzinga
Mijn berichten in je inbox
Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.
6.000+ mensen gingen je al voor!