Is jouw bedrijfsarts een gezelligheidsdier?
Mark Idzinga • 11 oktober 2024

De toegevoegde waarde van de bedrijfsarts komt tot uitdrukking in de kwaliteit van zijn spreekuren. 

Kijk.



We hebben allemaal een mening over de arbeidsongeschiktheid van de zieke werknemer



De zieke werknemer zelf in eerste instantie. Maar ook de partner van de ziekte werknemer, de directe collega die zijn werk over moet nemen, de leidinggevende, de hr-manager, noem maar op.

Maar feitelijk de enige mening die er toe doet is die van de bedrijfsarts.


Dat komt omdat we in Nederland in de wetgeving rondom verzuim de bedrijfsarts zo’n prominente plek hebben gegeven.



De bedrijfsarts is degene wiens oordeel doorslaggevend is

Dan is het alleen wel fijn als dat oordeel ook hout snijdt. Ook fijn trouwens als diezelfde bedrijfsarts de zieke werknemer een beetje meekrijgt in zijn oordeel.

In essentie hoeft een bedrijfsarts dus eigenlijk maar twee dingen te kunnen:


  1. goed en scherp oordelen over de arbeidsongeschiktheid van de zieke werknemer. En:
  2. draagvlak creëren voor zijn oordeel bij diezelfde werknemer.


That’s it.




Het gaat gruwelijk mis met je verzuimaanpak als een bedrijfsarts een van de twee kwaliteiten niet heeft. Of zelfs beide niet.

Prutser

Een bedrijfsarts die beide kwaliteiten niet heeft? Daar kunnen we kort over zijn: dat is gewoon een prutser. Vandaag nog op zoek gaan naar een andere.


Gezelligheidsdier

Een bedrijfsarts die de arbeidsongeschiktheid niet goed beoordeelt (“blijf jij voorlopig maar even een tijdje thuis, ik zie je over vier weken weer”) maar wel goed draagvlak kan creëren voor dit oordeel noem ik een gezelligheidsdier.




Die bedrijfsarts is lekker aan het koffieleuten in zijn spreekkamer



Maar harde noten worden er niet gekraakt. Werknemers blijven dan veel langer ziek thuis dan zou moeten. Dat schiet natuurlijk niet op. 


Vechtjas

Heb je een bedrijfsarts die wel goed en scherp kan oordelen over de arbeidsongeschiktheid maar geen draagvlak kan creëren in de spreekkamer? Dat noem ik een vechtjas. Hij is juist niet bang om harde noten te kraken ("jij bent vanaf morgen wat mij betreft weer arbeidsgeschikt en dat ga ik ook in mijn terugkoppeling schrijven”) maar krijgt hier vervolgens de werknemer niet in mee.


Als dit vaak gebeurt, heb je ook een mega-probleem

De hakken gaan in het zand bij de werknemer. Dan heb je om de haverklap second opinions die aangevraagd worden door werknemers. Of ze weigeren domweg de terugkoppeling van de bedrijfsarts op te volgen.



Gevolg wederom: werknemers die veel langer ziek thuis zitten dan nodig



Schiet je dus ook niks mee op.

Topper

Een bedrijfsarts die beide kwaliteiten wél heeft? Die dus elke keer met een scherpe heldere terugkoppeling komt en daar vrijwel altijd de werknemer in meekrijgt: een topper.


Dat is echt heerlijk werken. Je kunt vol vertrouwen iemand naar de bedrijfsarts sturen omdat je weet dat deze bedrijfsarts werknemers nooit een dag langer ziek thuis zal houden dan strikt noodzakelijk.


En dat is precies wat je wilt.



Met een steengoede bedrijfsarts alleen, ben je er helaas nog niet




Je zal de bedrijfsarts ook op de juiste manier moeten inzetten. Het optimaliseren van de samenwerking met de bedrijfsarts is een vast onderdeel van mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-traject


Een traject waarin we in drie maanden ervoor zorgen dat al het onnodige ziekteverzuim uit je organisatie verdwijnt en nooit meer terugkomt.


Neem contact met me op als dit wellicht iets voor jou is.

© Mark Idzinga


Mijn berichten in je inbox


Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.

6.000+ mensen gingen je al voor!