
Soms gebeurt het als een donderslag bij heldere hemel: een werknemer valt uit met een burn-out. Veel vaker echter kondigt zo’n ziekmelding zich lang van tevoren aan. Maar dan moet je de signalen wel oppikken natuurlijk.
Ik moest hieraan denken toen ik een paar weken terug op zondag met mijn kinderen voetbal zat te kijken en een speler na een wedstrijd openhartig vertelde over het gebrek aan (werk)plezier dat hij ondervond. Gebrek aan werkplezier is namelijk een signaal dat een voorspeller van verzuim kán zijn.
Altijd fijn natuurlijk: een werknemer die zich duidelijk uitspreekt over zijn gevoel. Daar kun je wat mee als leidinggevende. Meestal zijn de signalen wat minder duidelijk. Dan moet je dus zelf goed opletten. Als een werknemer opeens slechter gaat presteren, fouten gaat maken, aanhoudende concentratieproblemen heeft of wat vaker te laat komt… het kan zomaar een aankondiging zijn van meer ellende.
Wat als jouw leidinggevende niet zo alert is? Of wat als de werknemer helemaal geen signalen afgeeft, maar er ongemerkt wel een emmertje aan het overlopen is?
Ook dan wil je graag voorkomen dat je verrast wordt door een ziekmelding.
Een preventiegesprek doet dat
Een preventiegesprek is het gesprek dat je als leidinggevende aangaat met je werknemer wanneer het ogenschijnlijk nog allemaal prima gaat qua werk, maar wanneer je toch het idee hebt dat er iets niet helemaal lekker gaat.
En dus drink je samen even een kop koffie. Je luistert als leidinggevende, probeert boven tafel te krijgen wat er speelt en maakt samen concrete afspraken voor de toekomst.
Een alerte leidinggevende plant zo’n gesprek natuurlijk meteen in, nadat hij een signaal heeft opgepikt. Maar je kunt het ook gewoon periodiek inplannen. Bijvoorbeeld elk kwartaal. Handig voor leidinggevenden met wat minder voelsprieten of voor een werknemer die geen signalen afgeeft.

Na het preventiegesprek voelt de werknemer zich gezien en gehoord. Da’s misschien wel de grootste winst. Maar ondertussen heeft hij samen met de leidinggevende ook een plannetje gemaakt om een ziekmelding te voorkomen. Da’s dubbele winst.
Bij verzuimgesprekken gaat het vaak over het ziekmeldingsgesprek en het frequent-verzuim-gesprek. Maar in een tijd waarin 1,3 miljoen (!) werkenden burn-outklachten ervaren, denk ik dat er wat meer aandacht besteed mag worden aan het preventiegesprek.
Natuurlijk zijn niet alle burn-outs voorgoed verleden tijd met preventiegesprekken. Maar bij het goed, tijdig en consequent voeren van deze gesprekken kun je wel veel ellende voorkomen.
Want inderdaad: voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen
De openhartige voetballer treft het met een fijne leidinggevende. Ik begrijp dat die het signaal gelijk heeft opgepikt en de week erop in zijn agenda tijd vrijgemaakt heeft voor twee een-op-een gesprekken. Om echt even door te vragen en goed te luisteren naar de werknemer. Praten over gevoelens in de voetbalwereld. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Zijn jouw leidinggevenden er op eenzelfde manier voor hun werknemers? Of heb je daar toch wat twijfels over? In mijn Verzuimtraining Leidinggevenden leg ik je leidinggevenden heel precies uit, stap-voor-stap, hoe ze zo’n preventiegesprek moeten voeren.
Ingewikkeld? Zweverig? Nee hoor. Ze ontvangen zelfs een vragenlijst van me, zodat ze de vragen zelf niet hoeven te verzinnen.
© Mark Idzinga
Mijn berichten in je inbox
Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.
6.000+ mensen gingen je al voor!