Autorijden in de jungle
Mark Idzinga • 1 november 2024

Na mijn studie bedrijfskunde, kwam ik in Amsterdam terecht. Omdat mijn eerste werkgever een auto voor mij had klaar staan, ging ik snel rijles nemen. Daar was ik tijdens mijn studie in Groningen niet aan toe gekomen.


Achmed heette mijn rij-instructeur en hij ging mij leren autorijden in Amsterdam.


Ik nam bij de eerste rijles plaats achter het stuur met het idee dat autorijden een kwestie is van: met een auto van A naar B gaan. En dat je er ondertussen, als het even kan, er ook nog een beetje van kunt genieten.



Achmed hielp me snel uit de droom



Autorijden in Amsterdam is als overleven in de jungle. Eten of gegeten worden. Met drukke handgebaren maakte hij me vaak duidelijk dat ik veel assertiever moest rijden. 


Ik kan me herinneren dat ik een keer in zijn ogen veel te langzaam op een rotonde afreed.


"Nu pakt ie je, gozer!", schreeuwde hij naar mij.


Achmed wees naar een auto die al op de rotonde zat en nu vóór, in plaats van achter mij, zijn rondje afmaakte. Mij leek dat niet een al te groot probleem, maar Achmed zag het als een grote vernedering.



Diezelfde les schold hij me ook nog uit.



Nadat ik in zijn ogen weer een domme fout had gemaakt. Toen hij me vervolgens vroeg linksaf te slaan, draaide ik het stuur juist naar rechts.


“Ik ga naar huis, ik ben hier helemaal klaar mee", zei ik tegen Achmed. Achmed en ik zijn nooit vrienden geworden.


Natuurlijk probeerde Achmed, met zijn beste bedoelingen, mij iets bij te brengen. Namelijk: niet te naïef rijden, Mark. Anders sta je erg veel te wachten in Amsterdam en duurt het onnodig lang om van A naar B te komen.


Ondanks het feit dat ik vind dat hij een wat veiligere leeromgeving had kunnen creëren, heb ik dat wel van hem geleerd.



Ook verzuim kun je te naïef benaderen



Als jij denkt dat er in jouw organisatie nooit werknemers zijn die zich ziekmelden terwijl ze niet ziek zijn, help ik je graag uit de droom.


In meer dan de helft van de ziekmeldingen is er medisch gezien helemaal niks aan de hand. Best belangrijk dus om dat in je achterhoofd te hebben bij de aanpak van het ziekteverzuim in je organisatie.



Want daar kun je nou juist het verschil maken: in het niet-medische verzuim



2025 komt snel dichterbij. Wat zou het toch mooi zijn als dat voor jou en jouw organisatie een jaar wordt met wat minder ziekteverzuim dan dit afgelopen jaar.


Met mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-traject gaan we dat zeker realiseren. Waarbij we er, en passant, ook nog even voor zorgen dat de problemen op het gebied van werkdruk en personeelskrapte flink minder worden.


Klinkt dat als een aantrekkelijk scenario? Plan dan een vrijblijvende afspraak met mij in.


© Mark Idzinga


Mijn berichten in je inbox


Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.

6.000+ mensen gingen je al voor!